Samaya is een gemeentelijk monument

In 1960 is in Werkhoven, in het hart van het Kromme Rijngebied, een slotklooster gebouwd: priorij Gods Werkhof. Een markant gebouw dat in de Nederlandse religieuze architectuurgeschiedenis wordt geroemd om zijn bijzondere ligging, opvallende laagbouw en overvloedige lichtinval. De architect was Jan Drummen uit Brunssum.

De voormalige priorij Gods Werkhof (nu: Samaya) heeft van de gemeente Bunnik in 2006 de status gekregen van gemeentelijk monument. De motivering van de gemeente luidt als volgt:
 
"Priorij Gods Werkhof, gebouwd in 1959 en in gebruik genomen in 1960 en gebouwd naar een ontwerp van architect Jan Drummen in samenwerking met P. Vos, zuster Monica en zuster Theofoor en in 1964 en 1968 verbouwd en vergroot, is van grote architectonische waarde vanwege het bouwtype (klooster), vanwege de bouwstijl in de trant van de Delftse school, de gaafheid van de hoofdvorm, de gevel- en vensterindeling (stalen rondboogvensters), detaillering en waardevolle interieurelementen met name in de kapel.
Het gebouw is van grote religieushistorische betekenis omdat het gebouwd is als laatste slotklooster in Nederland voor het Vaticaans Concilie van 1963.
De geïsoleerde landelijke ligging drukt de contemplatieve leefwijze van de kloostergemeenschap uit. Het heeft een markante ligging en is een belangrijk oriëntatiepunt in het landschap. Het is van grote zeldzaamheidswaarde vanwege type, bouwstijl, gaafheid en religieuze historie."
 

Regelmatig verzorgen wij Rondleidingen door dit monumentale pand. Over het pand kunt u ook meer lezen in boeken over Gods Werkhof.